Att skapa hemsidor kräver kunskap inom en lång rad olika områden, och det är också en konstform. Precis som i skapandet av tavlor kräver webbdesign att skaparen har koll på hur färger harmonierar med varandra, vikten av kontrast och tydlighet och hur dessa två aspekter drar besökarens uppmärksamhet till olika delar av hemsidan. En webbplats bör designas så att den passar dess målgrupp och den måste uppfylla vissa specifikationer från kunden samt vara användarvänlig.
Hos Klingit går det att få effektiv UX design som är skräddarsydd efter kundernas behov. En genomtänkt ”user experience”, som förkortningen UX står för, är en vital del av ett företags varumärke och kan avgöra dess framgång på marknaden. Klingits kunder kan beställa kommunikation och design via ett smidigt och automatiserat system som kan användas på företagets app eller hemsida.
Konformism blir tråkigt
Idag har i princip alla företag en hemsida då det är så viktigt med en digital närvaro för att kunna nå ut till kunderna. Men det har också blivit allt mer vanligt att företag använder sig av färdiga mallar eller automatiska hemsidesbyggare, vilket gör att många webbplatser ser likadana ut. Google har riktlinjer som kallas för ”Google Material Design”, vilka används som formspråk för moderna hemsidor. Här finns grundläggande idéer om hur interaktion och UX ska se ut, vilket många webbutvecklare följer rent slaviskt.
Att göra en hemsida efter ett etablerat mönster har både för- och nackdelar. Det förbättrar användarvänligheten då besökaren vet vad hen har att förvänta sig och var det mesta ligger. Samtidigt är det lite tråkigt, i synnerhet om man jämför med webbens kreativa barndom.
Bevara kreativiteten
För den som arbetar med offentliga webbplatser finns en vägledning som kallas för Webbriktlinjerna. Här går det att läsa om hur det bäst går att designa responsiv webb, appar, formgivning och prototyper. En vägledning som denna är dock endast en mall att utgå ifrån, en grund att stå på. Som webbdesigner finns det fortfarande ett behov av att inte låta riktlinjer och tillgänglighet få styra över kreativitet och originalitet. Webben har trots allt sedan sin barndom varit ett ställe där människors innovation och leklust har fått komma till uttryck, och denna kreativa utveckling bör fortsätta parallellt med den tekniska.
Inom webbdesignvärlden är den danske användarbarhetsexperten Jakob Nielsen välkänd. Han är doktor inom användarvänlighet och har länge arbetat för att fylla webben med bra hemsidor. Enligt honom vill de flesta användare i första hand få svar på enkla frågor. Webbdesign är en konstform i ständig förändring, men vissa sanningar är fortfarande desamma.