Design eller formgivning beskriver skapandeprocessen av ett objekt eller föremåls utseende samt konstruktion från idé till produkt. Brukarens behov är i fokus för utvecklingen av tjänster, varor, miljöer och processer som inkluderar funktioner såsom användarvänlighet, teknik, utseende, marknadsföring, teknik samt affärslösningar. Det finns ingen egentlig definition av själva ordet design eftersom det har varierande betydelser inom olika användarområden samt designdiscipliner.

Ursprunget till ordet design är gammalt och härrör från ”designo” som är latin och betyder framställa, avbilda och peka ut. Den moderna termen design kommer från England och betydde ursprungligen ritning, plan eller skiss. Sverige hade ett motsvarande ord, desseln (design) eller desseiner (designer), under 1600-talet. Även begreppet konsthantverk har gamla anor och användes traditionellt när hantverksobjekt beskrevs i historiska dialoger.

Design och formgivning utförs av en designer eller formgivare för produkter som framställs industriellt eller hantverksmässigt (eller miljöer). Syftet är att ge exempelvis ett föremål en fungerande form som kommer att underlätta dess användning samt att ge produkten en attraktiv utformning. Orden formgivning, design och konst har inga egentliga och definitiva gränser och begreppen används i många olika områden. Begreppet formgivning används i flera vitt skilda områden såsom grafisk design, mode eller industridesign.

Ordet design har som sagt ingen klar och färdig definition och uppfattas olika även inom yrkesverksamma designers. Svaren om vad design egentligen är kommer att variera beroende på vem som får frågan. De allra flesta anser nog att design är formgivning, färg, material och funktion av produkter i affären eller på marknaden. Det kan handla om allt från en kaffebryggare, elektroniska varor, smycken, handväskor, kläder eller möbler. Många anser också att design handlar om företags logotyper och ”utseende” i reklam eller på nätet.

Design används idag inom nästan allt i vår moderna civilisation. Det handlar om att vidareutveckla eller ta fram tjänster, service eller produkter men också inom stadsplanering och husbyggnationer. Design kan även användas för att utforma affärsmodeller, modellera IT-system samt databaser. Vi vet alla att design används inom kläder, sport, sko och modeindustrin. Design finns överallt i våra liv utan att vi kanske tänker på det. Vi väljer exempelvis möbler hos IKEA baserat på vad som vi finner attraktivt samt funktionellt utan att alltid tänka på att det finns en designer i bakgrunden. När vi talar om designer till vardags tänker vi ofta på kända svenska designers som bland annat tv-profilen Ernst Kirchsteiger eller Efva Attling.

Attling är en av Sveriges kanske mest kända formgivare. Förutom eget designade smycken som säljs världen över designar hon även glasögon, vinglas samt prisstatyetter (Grammisstatyett samt Polarprisstatyett).

Sverige har på senare år även placerat sig på världskartan med flera internationellt framgångsrika designers inom kläder och modeskapande. Bland annat Johan Lindberg arbetade först för jeansföretaget Diesel men skapade sedan varumärken såsom DNM och BLK. Designern Filippa Knutsson grundade märket Filippa K som vuxit sig stort både i Sverige och utomlands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *