Ens hem är ens trygga vrå, där man kan uttrycka sin personliga smak. Men ibland kan det vara svårt att uttrycka sin smak på ett enhetligt sätt i sitt hem. Visst kan man då kalla sitt hem för eklektiskt – men hur gör man om man vill ha en genomgående stil i alla rum? Ett hus som andas både din personliga stil, allmän stilfullhet och funktion? I den här artikeln ska vi gå igenom de tre vanligast inredningsstilarna!

Det sitter i väggarna

Om vi säger att du planerar att köpa hus, vad ser du då framför dig? En behaglig sekelskiftesvilla? Ett skarpt funkishus? Eller kanske ett ultramodernt arkitektoniskt mästerverk? Det första som du kommer att tänka på kan ge dig en hint om vad den röda tråden i stilväg ska vara i ditt hem. Vi ska nu gå igenom de tre vanligaste inredningarna och tillhörande designmissar!

Det klassiska hemmet

Det klassiska hemmet är fyllt av möbeldesign som används i årtionden (kanske även århundranden!). Här kanske matrumsbordet är omringat av den klassiska caféstolen från 20-talets Paris och i vardagsrummet kanske en chesterfieldsoffa stoltserar. Väggarna är lite gräddigt vita och konsten är relativt lätt att tilldela rätt konstnär. För att få ett enhetligt klassiskt hem bör du börja med att måla hela hemmet i en vit nyans och därefter låta dova färger följa rummen. Använd även gärna samma träslag till bord, byråer och stolar. Den största missen när det kommer till den här typen av inredning är att hemmet blir tråkigt – se upp så du inte tappar din personlighet helt i sökandet efter det tidlösa hemmet!

Retrohemmet

Idag är det omåttligt populärt med funkisvillor och retroinredning. Det denna trend har gemensamt med det klassiska hemmet är vissa möbler; ett flertal möbelklassiker kommer från 1960-70-talet. Men här slutar likheterna. Det optimala retrohemmet ska vara som en tidsresa tillbaka 50 år och hushållet ska helst vara fyllt av skrikiga färger och symmetriska mönster. Men man måste vara försiktig så man inte blandar färger som skär sig eller mönster som tar fokuset från varandra. I ett retrohem är balans A och O – annars ser det bara rörigt ut!

Det moderna hemmet

Ibland är det enklast att inreda ett hem efter vad som ligger i tiden. Det finns ett flertal hemsidor och tidningar som dagligen kan berätta vad som är det rätta inköpet – så dra nytta av det. Idag är det till exempel populärt med vitt och fräscht, med fokus på funktion. Ett modernt vardagsrum har gärna all sin teknik uppkopplad till en och samma fjärrkontroll, samtidigt som TV:n kanske går att gömma i ett vitt högt skåp. Soffan är gärna i en mjuk färg, med få prydnadskuddar och en längre schäslong. Hemmet ska helst vara så avskalat och minimalistiskt som möjligt, men med en hemtrevlig underton – och det är med det sista de flesta misslyckas. Ett modernt hem ser lätt bara avskalat ut, och saknar den hemtrevliga tonen. Så var noga med att lägga till personliga detaljer; som kanske ett familjefoto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *