Vi är vana vid att höra om dyr konst som skapats av manliga konstnärer där en del konstverk sålts för miljardbelopp. Men det finns konst som skapats av kvinnliga konstnärer och som klubbats för miljonbelopp på konstauktion. Några av de högst betalda konstverken som skapats av kvinnor är konstverk från bland annat Georgia O’Keeffe, Joan Mitchell, Berthe Morisot och Natalia Gontjarova.

Georgia O’Keeffe (1887–1986) har kallats ”Den amerikanska modernismens moder” med sina målningar av framförallt blommor. Tavlan ”Jimson Weed/White Flower No. 1” från 1932 såldes för 44,4 miljoner dollar på Sothebys vilket är det högsta pris för ett konstverk från en kvinnlig konstnär någonsin.

Joan Mitchell var en abstrakt expressionist från USA som arbetade till största delen i Frankrike. Tavlan ”Untitled” såldes i New York, Christie´s, för 11,9 miljoner dollar och överträffade allas förväntningar.

Berthe Morisot utvecklade en egen stil men studerade för Édouard Manet samt Camille Corot samt gifte sig senare med Édouard Manets bror. Morisot morfar var Jean-Honoré Fragonard, en känd rokokomålare. Målningen Après le déjeuner såldes för 10,8 miljoner dollar 2013.

Natalia Gontjarova ingick i ett konstnärsgille kallad Ruter Knekt. Innan den ryska revolutionen skedde flydde hon till Schweiz och fick i Genève ett konstnärligt ansvar för scenografi och kostymer gällande en balett. Genom kontakter började Natalia arbeta för den Ryska baletten i Paris där också Pablo Picasso arbetat en tid. Hennes konstverk Les Fleurs såldes för 10,7 miljoner dollar 2008 men även hennes andra två verk såldes för 10,2 samt 9,8 miljoner dollar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *